top of page

Στην Καισαριανή κάτι άρχισε ήδη να αλλάζει!

 

Μέσα σε περίπου δύο μήνες, ο νέος δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κοντόσταυλος, άρχισε να υλοποιεί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, τις υποσχέσεις του. Κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός παιδικών σταθμών, τα φώτα ξαναφώτισαν το Σκοπευτήριο και σκοτεινούς δρόμους, οι λαϊκές συνελεύσεις ξεκίνησαν, οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες ξανάπιασαν δουλειά, ενώ άμεσα κατατέθηκε αίτημα για πρόσληψη 85 μονίμων υπαλλήλων.

 

Ύστερα από δυόμισι μήνες δήμαρχος, μπορείτε να κοιτάξετε τους πολίτες της Καισαριανής κατάματα και να τους πείτε ότι ανταποκριθήκατε σε προεκλογικές σας υποσχέσεις;

 

Μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια. Μιλάω με συνείδηση ευθύνης απέναντι στο λαό της Καισαριανής που μας εμπιστεύτηκε σε μια δύσκολη περίοδο. Αρχίσαμε να υλοποιούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις: στηρίξαμε, μεταξύ πολλών άλλων, τις κοινωνικές δομές του Δήμου, καταγγείλαμε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ζητήσαμε από το υπουργείο Εσωτερικών άμεσα την προκήρυξη  85 θέσεων μόνιμης εργασίας μέσω ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων της πόλης μας. Πήραμε όλα τα παιδιά της Καισαριανής στους παιδικούς σταθμούςκαι εντάξαμε την ανάπλαση του Σκοπευτηρίου και του Πάρκου της 2ας Μαΐου στον προϋπολογισμό των έργων της Περιφέρειας Αττικής. Την ίδια ώρα, ξεκινήσαμε μαζικές λαϊκές συνελεύσεις στην Άνω και την Κάτω Καισαριανή, με μια αντίληψη άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας. Συζητάμε με τους πολίτες για τα προβλήματα της γειτονιάς τους. Επίσης, φωτίσαμε το Σκοπευτήριο κι αποκλείσαμε τη δυνατότητα να εισέρχονται σ’ αυτό οχήματα και μηχανάκια, ώστε τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια. Ξεκινήσαμε το έργο προστασίας των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, με τη σίτιση των απόρων κι ήδη έχουμε αναβαθμίσει επαρκώς το χώρο των «Ξύλινων».

 

Σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων σας, πώς είδατε την κατάσταση του δήμου «από μέσα»;

Η κατάσταση του δήμου είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όσον αφορά στον οικονομικό τομέα. Η μακρόχρονη πολιτική λιτότητας κι η γραφειοκρατική λειτουργία του «Καλλικράτη» έχουν οδηγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, η άρνηση της κυβέρνησης για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους, μέσω ΑΣΕΠ, όχι μόνο εντείνει τα προβλήματα, αλλά καθιστά τραγικά τα αδιέξοδα.

 

Επαναξιολογείτε τις προτεραιότητές σας μετά την εμπειρία αυτή;

Δεν τίθεται θέμα επαναξιολόγησης. Γνωρίζουμε πως η βασική ανάγκη της κοινωνίας είναι η στήριξή της σε μια περίοδο ευρύτερης ανθρωπιστικής κρίσης. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για την υποστήριξη και την προστασία των πολιτών αλλά και τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

 

Από τις αποφάσεις που πήρατε στο χρονικό διάστημα των 2,5 αυτών μηνών ποιες θεωρείτε σημαντικότερες;

Δεν αποδεχθήκαμε και δεν πειθαρχήσαμε στην απαίτηση της κυβέρνησης για τη δήθεν «αξιολόγηση» και τον επανέλεγχο των υπαλλήλων του δήμου μας. Δεν θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις όσων θέλουν έναν Δήμο όχι στην υπηρεσία των πολιτών αλλά «υπάλληλο» της οποιασδήποτε κυβερνητικής εντολής. Ως δημοτική αρχή, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων όσοι βιώνουν την κρίση. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ και στην επαναφορά στην υπηρεσία τους, των σχολικών φυλάκων, τους οποίους ως δημοτική αρχή στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε.

 

Σας ασκήθηκε κριτική για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, σχετικά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Από την αρχή, η θέση μας για τις εργασιακές σχέσεις αναφορικά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ ήταν κι είναι ξεκάθαρη. Δεν συναινούμε σε ένα εργασιακό πλαίσιο με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους - είναι απαράδεκτο καθεστώς. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ για μόνιμη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπή μισθό. Η λειτουργία των κοινωνικών δομών με δίμηνες ή πεντάμηνες συμβάσεις είναι μια εργασιακή συνθήκη που δεν μας βρίσκει πολιτικά κι ιδεολογικά σύμφωνους. Ωστόσο, οι κοινωνικές δομές στους δήμους πρέπει να υπάρχουν και παλεύουμε για να βελτιωθούν και να αλλάξουν. Από την Καισαριανή ξεκίνησε ήδη ένα πραγματικό  κίνημα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Παλεύουμε, μαζί με δεκάδες άλλους δημάρχους, «να κρατήσουμε το Δήμο ανοιχτό και, ταυτόχρονα, να τον αλλάξουμε». Δέκα δήμαρχοι της Αττικής συναντήθηκαν χθες στο Δημαρχείο Καισαριανής με θέμα συζήτησης «Οι εργασιακές σχέσεις στην Αυτοδιοίκηση: Από τη ζούγκλα των μνημονίων, στη μόνιμη και σταθερή εργασία».

 

Στο θέμα του Μετρό, που αναδείχτηκε το τελευταίο διάστημα κι ήδη βρίσκεται «ψηλά στην ατζέντα» της πόλης, ποια είναι η πρόταση της «Συνεργασίας Πολιτών»;

Ως παράταξη, καλωσορίζουμε το Μετρό στη γειτονιά μας κι υποστηρίζουμε τα δημόσια και οικολογικά μέσα μεταφοράς. Αυτή την περίοδο, επεξεργαζόμαστε, μέσω ειδικής επιτροπής επιστημόνων που έχει συσταθεί, όλα τα δεδομένα και τις παραμέτρους  που υπάρχουν σε σχέση με το Μετρό. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες της Καισαριανής πως οι δύο σταθμοί του Μετρό στην πόλη μας αλλά κι όποιο αντισταθμιστικό όφελος υπάρξει, θα γίνουν με μόνιμο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και την οικολογική αναβάθμιση. Δεν θα επιτρέψουμε καμία κοινωνική, οικονομική και  περιβαλλοντική υποβάθμιση.  Όλα θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και ο πολίτες θα έχουν πλήρη ενημέρωση και λόγο γι’ αυτό το μεγάλο τεχνικό έργο, που υλοποιείται στην πόλη μας.

 

Σχετικά με τον οργανισμό «Μανωλίδης» αναφέρετε σε πρόσφατη ανακοίνωσή σας ότι συγχωνεύεται στο Δήμο. Έχετε επεξεργαστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; Πώς διαμορφώνεται το νέο σχήμα στις κοινωνικές δομές;

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουμε την οργανωτική ανασυγκρότηση του Δήμου Καισαριανής. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο σύγχρονο, δημοκρατικό κι αποτελεσματικό. Θέλουμε έναν δήμο φιλικό κι υποστηρικτικό στον πολίτη -ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή της κρίσης-, έναν αποτελεσματικό δημόσιο οργανισμό. Στηρίζουμε τη δουλειά των δημοτικών υπαλλήλων και ήδη αυτή η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομείται έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

 

Εκτιμάτε ότι κινητοποιεί τους πολίτες της Καισαριανής η τυχόν «κόντρα» ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ ή οι κάτοικοι προτάσσουν άλλα κριτήρια; Για παράδειγμα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ πως η παράταξή μας στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η οποιαδήποτε «κόντρα» με το ΚΚΕ ή κάποιο άλλο κόμμα δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα στην πόλη. Είμαι δήμαρχος όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, ανεξαρτήτως πού ανήκουν πολιτικά. Δεν είναι στη λογική μας οι «κόντρες», δεν περιορίζουμε τους ορίζοντές μας. Αγωνιζόμαστε με όλους τους πολίτες μαζί για τα κοινά μας προβλήματα κι αυτό μας δίνει ελπίδα για μια μεγάλη και συμμετοχική ανατροπή των άδικα εφαρμοζόμενων πολιτικών. Αγωνιζόμαστε ενάντια στα προβλήματα που δημιουργεί η ασφυκτική πολιτική λιτότητας. Δεν υπάρχουν για εμάς δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι. Υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται βοήθεια και στήριξη. Δίνουμε το χέρι σε όλους τους πολίτες της Καισαριανής που πλήττονται από αυτή την τραγική κατάσταση και παλεύουμε μαζί τους για να περάσουμε σε μιαν άλλη περίοδο δημοκρατικής ανατροπής κι ανάπτυξης.

 

Εφόσον επανεκλεγείτε, ποια λέξη επιλέγετε για την επόμενη ημέρα: «επανεκκίνηση» ή «συνεχίζουμε»;

Συνεχίζουμε μαζί  με όλους τους πολίτες ένα έργο που θα κριθεί σε προοπτική πενταετίας και που οραματιζόμαστε να ανατρέψει κατεστημένες δομές κι αντιλήψεις. Οι πρώτες μας κινήσεις αποτελούν τον καλύτερο μάρτυρα ότι θα υλοποιήσουμε όσα υποσχεθήκαμε!

bottom of page